Mert hát mi jut az eszedbe, ha azt mondom: Dél-Korea? Harcművészetet ismerőknek a Taekwondó, emóknak a csajos együttesek, kockáknak a Starcraft, átlagembernek meg talán semmi se, vagy ha nagyon megerőltetik magukat akkor - súgok - előjöhet a Samsung-Hyundai-Daewoo triumvirátusból egy. Ugyan kicsit ellentmondás, de még Észak-Korea is bejöhet gondolatnak, mivel a két ország mondhatni nem nagy igyekezettel ápolja a békés baráti viszonyt.

Focibuzik számára azonban 2002 után lett híres-hírhedt e ország nevének említése.

Mi is történt akkor? A Japán-Korea által közösen megrendezett világbajnokságon Dél-Korea egészen a negyeddöntőig tarolt, kikapott a németektől az elődöntőben, aztán a bronzmeccsen szintén veszített a Hakan Sükür vezette törökök ellen. Micsoda csapatokat vertek ki az egyenes kieséses szakaszban! (Tegyük hozzá, nem kis segítséggel)

A csoportkörök:

Hiddink + Korea = nyerő páros. Az országban a hollandot máig vallásos tisztelet övezi, fel is ajánlották neki a koreai állampolgárságot szó nélkül a világbajnokság után. Hogy miért?

A vébét megelőzően mentálisan és fizikailag tökéletesen felkészítette a csapatot a világbajnokságra. Brutális erősítő programok, étrendváltás, pszichológiai foglalkozások. Ehhez még jött a hazai pálya ténye és a siker szinte előre borítékolható volt: Korea túljut a csoportkörökön az első alkalommal focitörténelme folyamán. Bedarálták a csoportot: Portugália, USA és Lengyelország előtt végeztek.


 

Nyoldcaddöntő: aranygól Olaszországgal szemben

Nyugodtan kimondhatjuk: a bíró bizony nagyon a hazaiaknak fújt. A rendes játékidőben 11-s (kivédte a zseniális Buffon), a hosszabításban Totti kiállítása. És mégis: az olaszok simán nyerhettek volna, ha Vieri, Tomassi, vagy Gattuso még _egy_ gólt találnak. Helyette hagyták, hogy támadjanak a vörös tigrisek és

1. Kiegyenlítettek Seol Ki Hyeon góljával a rendes játékidő vége előtt 3 perccel

2. Találtak egy Aranygólt a 117. percben Ahn Jung Kwan révén

Negyeddöntő: Spanyolország kikap 11-s párbajban

Ismét egy meccs ahol 12 játszott 11 ellen a pályán. Rúgott gól nélkül végződött a 120 perc, és a világ meglepődött, mert Spanyolország kikapott a büntetők során.

De valami más is kiderült a meccsen: bizony a vörösök jól bírják a futást, akár százhúsz percig is. Az egyik legjobb állóképességgel rendelkező csapat a koreai.

Elődöntő: Németország hozza a szokásos 1:0-t. Harmadik alkalommal az egyenes kieséses szakaszban.

Igazából itt egyik csapatnak se lehetett szurkolni. Az ázsiai csapatot a bírók nyomták eddig, a németek meg darálva, gépiesen játszottak. A Nationalelfnek ez évi világbajnoksága a kapusról szólt: Kahn a kapuban mindent védett, az elöl robotoló német támadósor meg valahogy csak talál egy gólt. Találtak. A válogatott tagjai már nemzeti hősök voltak ekkor, Hiddink-vallást alapítottak, etc. etc.

Bronzmeccs: látványos búcsú, a szimpatikus törökök egy 5 gólos meccsen megszerzik a 3. helyet

Számomra a világbajnokság egyik legélvezetesebb meccse volt. A törököknek szurkoltam akkor, naná. Látványos, gólratörő és mindenek felett szerethető focit játszottak. A szimpatikus Hakan Sükür egy góllal (méghozzá a világbajnokságok történetében a leggyorsabban rúgottal) és 2 gólpasszal feledtette egész vébén nyújtott gyenge teljesítményét. Nem volt csalás, a bíró végre pártatlanul fújt. Jó kis meccs volt, na!

Így végződött a 2002-s világbajnokság Dél-Korea számára. A világ megismerhette őket, és nagyon remélem idén a hazai pálya előnye nélkül is sikerül továbbjutni. Hajrá vörösök! Előre tigrisek!

3 komment

Címkék: 2002 korea

A bejegyzés trackback címe:

https://koreatigrisei.blog.hu/api/trackback/id/tr242019213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rattenfanger 2010.05.21. 10:08:00

Szeretem a koreaiakat, de idén nem jutnak túl a csoportkörön.
Argentína egy ilyen pocsék sorozat után nem is vitás, hogy a döntőig menetel, Nigéria lesz a másik továbbjutó. Erőnlétben simán vannak olyan jók mint a koreaiak, viszont nem idegen fogalom a labda sem számukra :)
Kár ezért a csoportért, mind a 4 csapatot csipázom valahol :(

Unimuck 2010.05.31. 21:49:00

Nehéz lesz Korea dolga ebben a csoportban, mert szerintem a görögök és a nigériaiak kb egy szinten vannak velük. Argentinok sima csoportelsők. Azért 2002-es menetelést senki nem várjon Parkéktól, nem otthon van a vb...

rkb9y5 2010.06.01. 01:13:34

Egyetertek, kar ezert a csoportert, nekem is bejon mind a negy tarsasag. A koreaiak a japanokkal egyutt egy vegtelenul szorgalmas csapat, Park meg Li Jung Pjo (bocs ha nem jol irom) fantasztikus jatekosok. A gorogoket meg en is ruhelltem 2004-ben, aztan lassan megszerettem: kit erdekelne, hogy utalja egesz Europa Torghellet, Vadoczot, meg Koeman ocsmany taktikajat, ha 1:0-kkal behuznank egy EB-t, meg a bosnyakok elott 10 meccsbol 10:0-as golkulonbseggel, 30 ponttal jutnank ki a VB-re. Valahol ez is szep es EREDMENYES foci, kivancsi vagyok kinek huzzak ki a meregfogat ezzel a veben. Rehhagel sokkal nagyobb edzo, mint Maradona, igy Charisteas meg Gekas tobbet erhet mint a Tevez-Aguero-Messi-akari csatarsor.
süti beállítások módosítása